Als je bedenkt dat we ongeveer vijftien jaar geleden nog geen idee hadden wat een smartphone was, is er inmiddels veel veranderd. We gebruiken onze smartphone dagelijks voor van alles en nog wat: contact met anderen, het nieuws volgen, filmpjes kijken, het weer checken, spelletjes en nog veel meer.

Met de ontwikkeling van virtual reality is hier weer iets nieuws bijgekomen, want veel virtual reality-brillen van dit moment werken samen met een smartphone.

Duik in een virtuele wereld met behulp van je smartphone

Virtual reality (VR) is sinds enkele jaren serieus in ontwikkeling. Eerst met name onder aanvoering van Oculus, het bedrijf achter de Rift, maar inmiddels zijn er diverse grote bedrijven actief bezig met VR.

Met op dit moment enkele tientallen verschillende VR brillen op de markt, wordt het zelfs al lastig om het overzicht te bewaren. Met een virtual reality vergelijker kun je zelf verschillende VR brillen vergelijken en kiezen voor het beste model.

Veel VR brillen werken met een smartphone als display. De smartphone wordt in de voorkant van de bril geschoven en apps op de smartphone vormen de virtuele wereld. De meer geavanceerde VR brillen hebben een eigen display en werken samen met een computersysteem. De ervaring is hierbij een stuk realistischer en interactiever, maar de brillen zijn een stuk duurder. Ook heb je een goede computer nodig voor deze brillen.

VR apps en games op je smartphone

Voor iOS en Android smartphones is er inmiddels een scala aan VR apps en games beschikbaar. Een hoop hiervan worden gemaakt door Google en zijn geschikt voor vrijwel alle VR brillen. Loop bijvoorbeeld in de prehistorie rond tussen de dinosauriƫrs, zit in een achtbaan, loop door een spookhuis of vlieg door de ruimte.

De mogelijkheden van VR zijn nu al enorm en gaan alleen maar toenemen. Koop een VR bril voor je smartphone om hier zelf deel van uit te maken. De goedkoopste VR bril is van karton en kost maar een paar euro. Voor een paar tientjes heb je een kwalitatief vrij goede VR bril voor je smartphone. Voor honderd tot tweehonderd euro heb je een uitstekende VR bril waar je uren plezier aan hebt.