Boeken lezen is een populaire hobby. Het merendeel van de samenleving leest weleens een boek, in meerdere of mindere mate. De wijze waarop we een boek lezen is de laatste jaren echter drastisch veranderd van de eeuwenoude papierenboeken naar veel verschillende mogelijkheden, zoals het downloaden van je boek en deze op je laptop, tablet, smartphone of e-reader te lezen. E-readers zijn er al een tijdje, maar er zijn nog relatief weinig mensen die een boek op de smartphone lezen. Toch is dit sterk in opkomst. Wat zijn de voordelen, hoe werkt dit en hoe breng je een boek uit voor deze apparaten.

De voordelen van smartphones

Smartphones kennen vele voordelen, maar het lezen van een boek is er een die nog niet door de massa is ontdekt. Toch is het ontzettend handig om boeken van je smartphone te lezen. Ten eerste heb jij je smartphone altijd bij je. Een e-reader of een tablet zal je minder snel overal mee naartoe nemen. Doordat je jouw smartphone wel altijd bij je hebt kunt je waar je ook bent verder lezen in je boek waar je gebleven bent. Bij de dokter aan het wachten op je afspraak? Lees even een paar bladzijden verder. In de trein naar school of werk? Ook dan lees je zonder problemen door.

Daarnaast komen er steeds meer apps beschikbaar, waardoor het lezen van boeken eenvoudiger en aangenamer wordt. Download slechts het boek en begin met lezen. Bovendien is dit vele malen goedkoper dan het kopen van een paperback boek en is het milieubewuster. Er hoeven geen boeken meer omgekapt te worden voor de boeken die jij wilt lezen. Je bespaart niet alleen kosten doordat je geen geprint boek meer hoeft aan te schaffen, maar ook doordat je geen e-reader meer nodig hebt.

Het uitbrengen van een boek voor de smartphone

Wil je jouw eigen boek voor de smartphone uitgeven? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Voor het uitgeven van je boek kun je gebruikmaken van de service van Pumbo, maar er zijn meer opties. Als eerste is het belangrijk dat je weet welke apps er beschikbaar zijn, zodat je weet waar klanten zoeken voor jouw boek. Om alles helemaal zelf te regelen kun je o.a. je boek omzetten naar een ePub-bestand. Dit kan met behulp van Calibre of een soortgelijke applicatie. Daarnaast heeft Apple de iBookstore in het leven geroepen, waardoor het erg gemakkelijk wordt om je eigen boek voor de Applegebruikers ter beschikking te stellen.