Soms is het niet altijd nadelig om concurrentie te hebben. Juist wanneer een ecosysteem nieuw is, kan het juist positief zijn als er een concurrent meegaat met dit ecosysteem. Met het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, Windows Phone 8, is het belangrijk dat consumenten goed op de hoogte zijn van de aanwezigheid van het besturingssysteem voor smartphones.

Momenteel zijn namelijk vooral Android en iOS goed vertegenwoordigd op de markt voor smartphones.

De CEO van de Finse fabrikant Nokia, Stephen Elop, gaf in een interview dat gepubliceerd is op de techsite The Verge dat het alleen maar goed is als er meer fabrikanten investeren in het Windows Phone 8 platform. Daarmee gaf Elop aan dat zij er geen problemen mee hebben met concurrentie van HTC en Samsung. Zelfs Microsoft kan rekenen op de zegen van Elop. Men ging er aanvankelijk vanuit dat Nokia de stap van Microsoft om haar eigen Surface Windows 8 Phone toestellen te produceren niet in dank zou afnemen.

Ook werd verwacht dat Nokia afkeurend zou reageren op de aangekondigde Windows Phone 8 toestellen van HTC. Het is namelijk veel mensen opgevallen dat de HTC 8X en de HTC 8S qua design sterk op de Nokia Lumia 820 en Nokia Lumia 920 lijken. Apple heeft bedrijven voor de rechtbank gesleept voor minder. Dit is goed nieuws voor HTC, want HTC is van plan om zich minder op Android smartphones te gaan richten en in plaats daarvan meer Windows Phone 8 toestellen op de markt te brengen.

Nokia richt zich specifiek op het produceren en verkopen van Windows Phone toestellen. Zij waren ook het eerste bedrijf dat toestellen met het nu verouderde Windows Phone 7 op de markt brachten. Met het uitbrengen van Windows Phone 8 wordt Windows Phone 7 niet meer ondersteunt. Het is dan ook niet wonderbaarlijk dat de verkoop van de huidige Lumia toestellen gedaald. Afgelopen kwartaal werden er slechts 2.9 miljoen Lumia toestellen verkocht. Het kwartaal ervoor lag dit aantal nog op vier miljoen.

Nokia heeft daarmee dezelfde houding als Lenovo ten opzichte van de keuze van Microsoft om ook hardware te produceren. Nokia heeft van alle bedrijven het meeste ervaring in het produceren van telefoons en smartphones. Elop verwacht dat Nokia het beste en meest unieke product kan leveren.