Video’s kijken in HD, online gaming of omdat je thuis moet werken. Er zijn genoeg redenen om goed internet in huis te willen halen. Maar wat is goed internet eigenlijk? Je wordt er mee volgegooid in advertenties en reclames. Elke provider beloofd goed internet maar wat ze daarmee bedoelen blijft vaak onduidelijk.

Wat is internet?

Om daarop antwoord te krijgen, is het eerst van belang om te weten wat internet is. Internet is een wereldwijd openbaar netwerk van computernetwerken. Om internet goed en soepel te laten verlopen, zijn er afspraken gemaakt over protocollen voor gegevensuitwisselingen tussen computers.

Met internet kun je zowel data downloaden als uploaden. Deze data is dan afhankelijk van het netwerk beschikbaar voor andere computers.

Wat voor soort internettypen zijn er?

In Nederland kennen we meerdere internettypen. Volgens dit artikel zijn er drie populaire internettypen, namelijk:

  1. Glasvezel
  2. Kabel
  3. DSL

Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo biedt glasvezel het voordeel dat je stabiele en (ultra)snelle internetverbindingen ontvangt. Hier staat tegenover dat je wel ook toegang moet hebben tot een glasvezelnetwerk. Is er geen glasvezel aangelegd in jouw regio, dan kun je er ook geen gebruik van maken. Ook is glasvezel relatief duur.

Bij kabel kun je genieten van een stabiel en relatief goed internet. Echter, zal het altijd minder goede kwaliteit bieden dan glasvezel. Daarnaast moet je meestal een tv-abonnement erbij aansluiten.

Tot slot heeft DSL-internet ook voor- en nadelen. Het voordeel is dat het vrijwel in elk huishouden beschikbaar en relatief goedkoop is. Wel lever je flink in op kwaliteit en stabiliteit. Hoe verder je van een telefooncentrale woont, des te slechter de verbinding zal zijn.

Dus wat is het beste internet?

Dit zal verschillen per huishouden en behoefte met betrekking tot de kwaliteit van het internet. Glasvezel staat met stip op 1, maar je moet wel toegang tot het netwerk hebben en de portemonnee opentrekken om dit te kunnen ontvangen.

Wil je daarom goed internet voor je mobiel, bekijk dan eerst of je glasvezel kunt ontvangen en of het binnen je budget past. Zo niet, dan zal kabel een goed alternatief zijn.