Er zijn vier aanbieders van mobiele telefoondiensten met een eigen netwerk. Dat zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Die netwerken hebben een dekkingsgraad van 4G-internet van tenminste 93%. Er zijn dus plekken, waar er geen bereik is. Ga daarom na welk netwerk in jouw gebied te gebruiken zijn. Daarnaast zijn er dienstverleners zonder eigen netwerk, onder meer Ben, Hollandsnieuwe en Bliep. Zij gebruiken het netwerk van een van vier eerdergenoemden.

Prepaid

Mobiel bellen kan ook zonder abonnement, door voor prepaid te kiezen. Dan koop je vooraf een beltegoed. Als dat op is, dan kan je niet meer bellen, met uitzondering van 112, maar je kunt nog wel onbeperkt gesprekken ontvangen. Een beltegoed kun je online kopen of in een winkel. Bij de meeste aanbieders verlies je dat tegoed pas, als je een lange periode niet belt, bijvoorbeeld een half jaar. Als je weinig belt, kan prepaid goedkoper zijn dan een abonnement. In een abonnement zit namelijk een vast bedrag verwerkt. Voor mobiel internet heb je een aantal MB ter beschikking.

Abonnementen

Er bestaan twee typen abonnementen: compleet met telefoon en ‘sim only’ (alleen een sim kaartje). Als je nog een goede telefoon hebt, ligt sim only voor de hand. Zo niet, dan is het meer een kwestie van koop je liever een telefoon en betaal je een lager maandtarief, of een hoger maandtarief met een telefoon inbegrepen. In beide gevallen kan je het abonnement op diverse manieren samenstellen. Hoeveel minuten wil je hebben, of onbeperkt? Zijn je belminuten op, dan moet je bijbetalen en dan zijn de kosten van die extra minuten hoger dan binnen het plan. En hoeveel MB, of onbeperkt? Als je de MB hebt opgebruikt, dan moet je bijbetalen. Het hangt af van de aanbieder of dat hetzelfde of een hoger tarief is. De meeste contracten zijn voor 1 of 2 jaar, maar er zijn plannen, waarbij een compleet of sim only maandelijks opzegbaar is. Het is duidelijk dat een compleet en sim only maandelijks opzegbaar plan duurder is dan een plan met een langere duur.

Telefoon providers vergelijken

De veelheid van plannen maakt het telefoon providers vergelijken niet eenvoudig. Je zou eerst je minimumeisen kunnen bepalen. Een plan zal die tenminste moeten dekken. Van die plannen zou je naar de kosten van de diverse aanbieders kunnen kijken, inclusief desgewenst hun dekkingsgraad. Je zou dan voor de goedkoopste kunnen gaan, tenzij je een bezwaar tegen die leverancier hebt. Van andere pakketten zou je alsnog kunnen kijken of er zijn die voldoende meerwaarde voor je bieden.