Veel mensen hebben last van lichamelijke problemen. Deze klachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door onwetendheid en/of onoplettendheid. Doordat vandaag de dag veel tijd wordt doorgebracht op digitale media nemen we erg veel plaats achter de computer, de laptop en ons mobieltje. Met een beetje aandacht en het juiste ergonomisch advies kunnen al snel veel klachten voorkomen worden. In dit artikel de punten voor het vormen van een ergonomische basis.

Houding

Veruit de meeste van alle lichamelijke klachten ontstaan door een verkeerde houding. Bij het achterover hangen in een stoel of bank wordt de wervelkolom niet optimaal ondersteunt. Op deze manier wordt de rug voor een langere periode plaatselijk belast. Het variëren in zithouding is van groot belang. Ook met de stand van de nek moet rekening gehouden worden. We houden onze nek in een vreemde hoek wanneer we met ons mobieltje spelen. Zorg er daarom voor dat je niet te lang naar beneden blijft staren en ga bijvoorbeeld af en toe even liggen.

Comfort

Naast de houding is voornamelijk het comfort belangrijk. Hierbij moet gedacht worden aan de omgeving, verlichting en kleuren. Bij het ergonomisch werken is het van belang om vermoeiing van de ogen tegen te gaan. Tekst van een beeldscherm wordt gemiddeld 20 procent langzamer gelezen en verwerkt dan tekst op papier. Dit wordt veroorzaakt door het constant scherpstellen van de ogen bij het kijken naar een beeldscherm. Ook lichtbronnen van buitenaf kunnen dit probleem versterken of zelfs veroorzaken.

Meubels

We kunnen meubels benoemen tot de belangrijkste ondersteuning voor het vormen van een ergonomische houding. Wanneer je op een goede stoel plaatsneemt zal deze ervoor zorgen dat de wervels de juiste ondersteuning krijgen. Toch is niet alleen deze stoel van belang. Zorg dat ook een eventueel bureaublad en andere meubels in je omgeving perfect zijn afgesteld. Hierbij gaat het voornamelijk om hoogte en stand.