Stel: er staat een nieuw seizoen van je favoriete serie klaar op Netflix. Je wilt deze het liefst graag thuis kijken, maar niet meteen alles achterelkaar. Het lukt je niet. Je download alvast afleveringen via de app en kijkt niet alleen thuis, maar ook op je smartphone in de trein naar de serie.
Bovenstaande overkomt heel veel mensen. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met kijken? Hoe kan het dat je hersenen zo graag willen dat je de serie zo snel mogelijk afkijkt?
Cliffhangers
Van te voren is het vaak helemaal niet je bedoeling om een serie zo snel mogelijk af te kijken. Laat staan in een keer. Het zogenaamde bingewatchen. Toch weet Netflix en andere streamingsdiensten feilloos hoe ze het voor elkaar moeten krijgen om jou op de bank te laten zitten. De cliffhanger op het eind wekt zoveel nieuwsgierigheid op dat je niet kan wachten om de volgende aflevering te kijken.
Rond verhaal
Je hersenen willen het liefst een verhaal met een begin, middenstuk en een eind. De cirkel moet rond zijn. Pas wanneer je weet hoe een verhaal gaat eindigen kunnen je hersenen weer verder. En daar zijn ze in de mediawereld erg handig in. Door een cliffhanger in te zetten weten jouw hersenen niet hoe het verhaal af gaat lopen. Het laat je in spanning achter. Je hersenen weten niet waar ze aan toe zijn. Het onprettige gevoel zorgt ervoor dat je het liefst meteen verder wil kijken.
Luie hersenen
Het is niet het enige trucje waar streamingsdiensten zoals Netflix gebruik van maken. Na een aflevering gaat men automatisch door met het afspelen van de aflevering die daarna komt. Je krijgt maar een paar seconden de tijd om de serie uit te zetten.
Wanneer het je niet lukt om op tijd de serie uit te schakelen heb je grote kans dat je gewoon door blijft kijken. Jouw brein is namelijk zo ontzettend lui dat doorkijken een betere optie is dan op tijd de afstandsbediening vinden. Of om alsnog op het knopje terug te drukken.
Eenvoudige besturing
Naast bovenstaande speelt de technologie een rol. Het besturingssysteem van Netflix is gemakkelijk. Weinig moeite doen vinden de meeste mensen heerlijk. Daarom zijn alles in 1 pakketten ook zo populair. Net zoals internet vergelijken met een tool op een website. Ideaal.
Daarnaast kan je Netflix op allerlei verschillende apparaten bekijken. Wanneer je geen televisie op je slaapkamer hebt kan je toch nog makkelijk even op je laptop of smartphone verder kijken, terwijl je in bed ligt. Het programma kan weleens vastlopen, maar Netflix heeft dat liever niet en daarom wordt de internetverbinding op de achtergrond altijd gemonitord. De beeldkwaliteit kan omlaag gaan wanneer je een slechte verbinding hebt, maar bufferen dat is eigenlijk taboe bij Netflix.
Hoe kom je van de verslaving af?
Het is helemaal niet zo erg als je af en toe een avondje op de bank zit en aan een stuk door Netflix kijkt, maar er bestaan ook andere dingen in het leven. Wanneer je hebt besloten dat je minder wilt kijken kan je eens proberen om een aflevering in het midden al te laten stoppen. Pauzeer ergens waar niet zoveel gebeurt. Dan voorkom je dat je naar een open einde kijkt en nog verder wilt kijken.
Kijk je toch helemaal tot het einde? Verzin dan voor jezelf iets wat op een einde lijkt dan is het net alsof de cirkel rond is. Of bespreek dit met iemand anders. Op die manier kan je rustig gaan slapen en de volgende aflevering kijken wanneer het jou het beste uitkomt.